2016.10.05
Avantajele hidroforului electronic sunt: protecţie pentru electropompă, presiune constantă în instalaţia, eliminarea loviturilor de berbec în instalaţie, consum redus de energie. Prescontrolul are în interior un senzor de presiune şi un senzor de flux prin care monitorizează instalaţia şi funcţionarea corectă a electropompei.

Când se deschide un robinet de apă şi presiunea scade sub presiunea de pornire (setată sau prefixată din fabrică), prescontrolul porneşte pompa, o ţine în funcţiune până când apa este folosită (dacă consumul este mai mare de 1,5 l/min) şi opreşte pompa după 8 secunde de la încetarea consumului. Sistemul electronic monitorizează în mod continuu presiunea şi fluxul apei în instalaţia hidraulică, garantând un flux constant şi o funcţionare corectă (START/STOP) a electropompei. În cazul în care timp de 8 secunde de la pornirea electropompei fluxostatul nu sesizează trecerea apei prin prescontrol opreşte funcţionarea electropompei, evitându-se astfel daune majore.

Cazuri ȋn care intervine protecţia:
- pompa se dezamorsează (supapă de reţinere blocată, etanşare mecanică deteriorată, aspiraţia nu este etanşată);
- pompa se blochează (pompa a acumulat impurităţi, rulmenţi blocaţi, probleme la partea hidraulică, rugină formată în motor din cauza condensului);
- pompa nu porneşte (condensatorul s-a defectat; tensiune de alimentare este slabă, conexiuni greşite)
- supra-sarcină.

Când se instalează un hidrofor electronic este foarte importantă dimensionarea electropompei la instalaţia hidraulică în care o să lucreze. Alegerea corectă a caracteristicilor pompei este fundamentală pentru o funcţionare corectă. Principiul de funcţionare al preso-fluxostatului nu permite reglarea presiunii de oprire, aceasta fiind dată de presiunea maximă dezvoltată de pompă. Dacă alegeţi o pompă cu o presiune maximă de 6 bari, când prescontrolul opreşte pompa, în instalaţie vor fi 6 bari. În funcţie de mărimea casei, numărul de etaje , numărul de consumatori de apă şi de dimensiunea instalaţiei, presiunea optimă este între 2 şi 4 bari.
Dacă coloana de apă deasupra prescontrolului depăşeşte 15 m (de exemplu, este instalat în subsol şi aveţi mai multe etaje), trebuie ales un prescontrol cu presiune de pornire reglabilă. Dacă presiunea de pornire nu este reglată corespunzător, se poate întâmpla că la deschiderea robinetului la ultimul etaj, se poate întâmpla ca pompa sa nu pornească.

În cazul în care alegeţi un hidrofor electronic, trebuie să vă asiguraţi că ȋn instalaţia hidraulică a casei nu există scurgeri deoarece prescontrolul sesizează orice mică pierdere şi dacă aceasta depăşeşte 1,5 l/min, prescontrolul nu opreşte pompa. Dacă pierderea este mai mică de 1,5 l/min, electropompa va porni frecvent. Ȋn ambele cazuri se reduce durata de viaţă a electropompei.

Dacă aspiraţi apa din puţ care conţine impurităţi sau aveţi depuneri în conducta de alimentare, trebuie să instalaţi un filtru înainte de prescontrol pentru a evita blocajul senzorilor de presiune şi de flux. Nu este indicat instalarea filtrului înainte de pompa deoarece dacă filtrul nu este curăţat ȋn mod regular reduce fluxul apei în pompa producând cavitaţie care poate deteriora partea hidraulică a pompei.

Înainte de a alege unul dintre preso-fluxostatele aflate pe piaţă, verificaţi dacă presiunea de pornire poate fi reglată, sarcina maximă permisă, dacă are manomentru încorporat, dacă are protecţie împotriva formării condensului, dacă poate fi reparat sau se găsesc piese de schimb.

De ce este importantă montarea verticală a prescontrolului HYDROMATIC?
Preso-fluxostatul are ȋn interior un senzor magnetic care lucrează ca şi supapă unisens pentru menţinerea presiunii în instalaţie după oprirea electropompei. Acest senzor se mişcă liber printr-un canal vertical, fluxul apei îl ridică şi la încetarea fluxului, gravitaţional ajunge înapoi la loc. Un releu Reed citeste poziţia senzorului şi sesizează fluxul de apă în instalaţie. În situaţia în care din cauza montării necorespunzătoare (prescontrol montat orizontal) sau dacă impurităţiile aduse de apă blochează senzorul, acesta nu revine la poziţia STOP şi nu opreste funcţionarea pompei. În acest caz, pompa va funcţiona in continuu la presiunea maximă, până când protecţia termică decuplează motorul.

Cum se pune în funcţiune un hirdofor electronic?
Primul pas după montarea hidroforului electronic este amorsarea pompei (corpul pompei şi ţeava de aspiraţie trebuie umplute cu apă, manual) şi aerisirea ȋntregului sistem. Când preso-fluxostatul primeşte alimentare electrică, pompa porneşte. Dacă timp de 8 secunde pompa nu se amorsează, preso-fluxostatul opreste pompa şi se aprinde semnalul de alertă. Ȋn acest caz, trebuie apăsat butonul RESET pe preso-fluxostat pentru a reporni pompa. Când pompa se amorsează şi ȋncepe să pună instalaţia ȋn presiune, trebuie deschise pe rând toţi consumatori de apă pentru a elimina aerul din conducte. După această procedură de aerisire, ȋnchideţi consumători de apă şi hidroforul electronic va funcţiona ȋn mod automat. Pompa porneşte când scade presiunea în instalaţie sub presiune de pornire şi opreşte pompa după 8 secunde de la ȋncetarea consumului.
<< Înapoi
Sunt de acord cu Termenii şi condiţiile de utilizareAcceptare