2016.07.12
Puţuri forate

Primul pas într-un sistem de alimentare cu apă este realizarea unui puţ forat sau stabilirea caracteristicilor tehnice a forajului existent (debitul, nivelul static şi dinamic al apei). Forajul trebuie executat de către un profesionist care are cunoştinţe ȋn geologie. Se recomandă, ȋnainte de a proceda cu forajul, realizarea unui studiu geo-tehnic. La terminarea lucrărilor, firma care a executat forajul trebuie să elibereze documentaţia privitoare la caracteristicile puţului şi trebuie să cureţe forajul până când se obţine apă limpede (fără particule în suspensie).

Un foraj bine executat deserveşte generaţii ȋntregi, este o investiţie de lungă durată şi trebuie executat ȋn mod corespunzător pentru a evita probleme la exploatare. Problemele datorate unui foraj necurăsponzător (debit insuficient, nisip excesiv etc.) nu pot fi rezolvate ȋn mod definitiv nici cu pompe scumpe sau automatizări sofisticate.
Se recomandă forarea unui puţ cu un diametru de minim 350-400 mm şi întubat cu o ţeavă special realizată pentru acest scop de minim 140 mm (pentru o pompă de 4"), astfel ȋncăt să rămână spaţiu şi pentru stratul filtrant. Ţevile de canalizare nu sunt potrivite pentru această utilizare deoarece nu au rezistenţă mecanică şi nu sunt realizate pentru apa potabilă (nu sunt atoxice).

Dacă puţul a fost curăţat, testat şi asigură debitul necesar, se poate trece la pasul succesiv, adică dimensionarea instalaţiei şi alegerea pompei ȋn funcţie de necesităţile clientului. Puţul trebuie exploatat cu debitul indicat ȋn studiul tehnic ca să nu apară cantităţi excesive de nisip, care generează o uzură excesivă a componentelor pompei. Daca nu dispunem de un debit de apă suficient, trebuie instalate sisteme de protecţie ȋmpotriva lipsei de apă şi se recomandă instalarea unui rezervor tampon de dimensiune potrivită, de unde se va asigură alimentarea cu apă.

Cum să alegem pompa?

Ȋn comerţ există pompe submersibile de mai multe tipuri: centrifugale, centrifugale multietajate, periferice, cu membrană sau cu şurub. Pompele cu membrană trebuie evitate ȋn puţurile forate deoarece produc o vibraţie excesivă, care afectează venajele de apă şi poate să apară nisip. La anumite aplicaţii, se poate alege o pompă periferică sau cu şurub, dar trebuie luat ȋn considerare faptul că aceste pompe au un debit redus şi o presiune de lucru ridicată şi rareori se potrivesc cu caracteristicile puţului şi cu aplicaţia dorită. Din cauza principiului lor de funcţionare, aceste pompe sunt mai sensibile la impurităţi, în prezenţa nisipului apare o uzură excesivă şi în consecinţă, pompa se deteriorează ȋn scurt timp.

La majoritatea pompelor de acest tip, condensatorul este ȋncorporat în motor, iar din cauza variaţiilor de tensiune în reţeaua electrică se poate strică, ducând la arderea motorului în cazul în care nu avem o protecţie adecvată. Daca condensatorul este încorporat in motor, schimbarea acestuia este o operaţiune complicată şi costisitoare.

Pompele centrifugale multietajate

Pompele submersibile centrifugale multietajate sunt alegerea cea mai bună deoarece dispunem de o gamă mare de corpuri hidraulice dintre care putem să alegem produsul cel mai potrivit pentru necesităţile clientului. De exemplu, pentru un motor de 1 HP, avem şapte tipuri de corpuri hiraulice cu caracteristici debit/presiune diferite (motoare submersibile şi corpuri hidraulice) Pompele centrifugale lucrează fără vibraţii şi au o eficienţă energetică optimă.

Motoare submersibile

Motoarele submersibile pot fi în baie de ulei sau ȋncapsulate ȋn baie de apă. Recomandăm motoarele submersibile în baie de ulei, pentru că au un raport calitate/preţ foarte bun şi sunt rebobinabile. Motoarele submersibile comercializate de firma noastră sunt fabricate ȋn Italia şi sunt realizate din materiale de cea mai bună calitate. Ȋn cazul ȋn care pompa trebuie instalată la o adâncime mai mare de 150 m, recomandăm motoare submersibile ȋncapsulate ȋn baie de apă.

Acestea sunt proiectate să lucreze eficient în puţuri forate. În cazul ȋn care pompa lucrează pentru un timp ȋndelungat sau continuu, trebuie asigurată răcirea corectă a motorului. Dacă diametrul puţului este mare răcirea motorului trebuie asigurată printr-o cămaşă de răcire care se dimensionează ȋn funcţie de debitul pompei. Pentru acest calcul, puteţi contacta firma noastră.

Pentru funcţionarea corectă a motoarelor submersibile, cablul de alimentare trebuie ales ȋn funcţie de lungimea sa pentru a garanta tensiunea coractă la motor. Conexiunile subacvatice trebuie realizate ȋn mod corespunzător pentru a evita un eventual scurtcircuit. Pompa trebuie echipată cu un panou de comandă şi protecţie.

Recomandăm folosirea motoarelor submersibile cu condensator extern, deoarece, din cauza fluctuaţiilor de tensiune în reţeaua electrică, condensatorul se poate strica. Ȋn acest caz, dacă condensatorul este extern se poate schimba uşor şi ȋn scurt timp. Ȋn cazul ȋn care condensatorul se află ȋn interiorul motorului, ȋn caz de defecţiune, trebuie demontat motorul iar costul reparaţiei devine mai ridicat şi timpul de executare mai lung.

Pompele submersibile trebuie echipate cu un panou de comandă/pornire, cu protecţie termică (siguranţă cu bimetal) sau electronică, dimensionată ȋn funcţie de consumul motorului. Această protecţie decuplează alimentarea când motorul depăşeşte consumul nominal când pompa rămâne blocată din cauza impurităţilor, stricarea condensatorului sau alte defecţiuni.

Pompele submersibile pot lucra în regim hidrofor. Ȋn funcţie de aplicaţie, se poate alege ȋntre sistem hidrofor clasic (vas de expansiune/presostat) sau automatizarea pompei printr-un dispozitiv electronic denumit preso-fluxostat (prescontrol, presofluxostat sau presostat electronic).

Nu ezitaţi să ne contactaţi pentru alegerea corectă a pompelor şi pentru soluţii tehnice referitoare la instalarea lor.

Pentru mai multe detalii sau pentru comenzi, vă rugăm să ne contactaţi telefonic sau prin e-mail.
<< Înapoi
Sunt de acord cu Termenii şi condiţiile de utilizareAcceptare