2017.02.20
Fenomenul de cavitaţie este cauza principală a defectelor la toate pompele centrifuge.

Cavitaţia afectează foarte mult performantele unei pompe centrifuge. Când o pompa funcţionează în cavitaţie, bulele de vapor în corpul pompei se distrug formând o mică implozie. Efectul cumulativ a milioane de astfel de micro-implozii duce la distrugerea fizică a părţilor componente ale pompelor, în special a rotoarelor.

Un efect secundar al cavitaţiei este vibraţia excesivă, care la rândul ei distruge rulmenţii, inelele de uzură şi etanşările.

Zgomotul este unul din principalele indicii ca o pompă lucrează în cavitaţie. O pompă care intră în cavitaţie sună ca o cutie de tablă în care se agită nişte mărgele. Alte indicaţii sunt fluctuaţia presiunii sau debitului de refulare şi fluctuaţia curentului absorbit de motor.

Fiecare producător de pompe pune la dispozitie curba N.P.S.H. al pompei în funcţie de debitul furnizat, împreună cu celelalte caracteristici de performanţă (Q – P, H – η).

Pentru a calcula înălţimea maximă de aspiraţie, în fel ca să nu se formeze cavitaţie în interiorul pompei, este necesar să se ia în considerare valoarea N.P.S.H. împreuna cu pierderea de presiune a conductei de aspiraţie.
Exemplu:
Considerăm punctul de lucru de 190 l/min la 52 m.
N.P.S.H = 5 m.c.a.
Pierdere de sarcină pe conducta de aspiraţie = 1.1 m.c.a. (această valoare se poate calcula din tabelele puse la disposiţie de către producătorii de pompe unde găsim relaţiile între diametrul ţevii de aspiraţie, debitul apei şi pierderea în funcţie de materialul din care este fabricată ţeava).
Înaltimea max. de aspiraţie H max. in m.c.a. = 10 m (înalţimea max. de aspiraţie teoretică, presiunea atmosferica) – 5 m.c.a. N.P.S.H cerut – 1.1 m.c.a. (pierdere de sarcina in aspiratie) = 3.9 m.c.a.
Teoretic, pompa poate fi plasată la 3,9 m deasupra luciul apei, dar se recomandă să se ia în considerare o marjă de cel puţin 10% (0,39 m.c.a.).
În acest caz specific, H max. de aspiraţie al pompei este mai mic sau egal cu 3,5 m.c.a.

Cu cât debitul pompei este mai mare, cu atât N.P.S.H.-ul  este mai mare. Aşadar, dacă se micşorează debitul pompei, concomitent se va micşora şi valoarea  N.P.S.H.. Totuşi, având în vedere că debitul de apă este o necesitate a sistemului din care face parte pompa, aceasta este o opţiune disponibilă doar din punct de vedere teoretic.

Pentru a creşte înălţimea maximă de aspiraţie se poate creşte diametrul ţevii de aspiraţie, se pot elimina coturile în ecces sau se poate scurta lungimea ţevii de aspiraţie sub nivelul apei, astfel reducănd pierderile de sarcină în aspiraţie.
<< Înapoi
Sunt de acord cu Termenii şi condiţiile de utilizareAcceptare